neděle 11. září 2016

Názor na PlayStation 4 PRO

Jak už jistě všichni víme, společnost Sony představila před pár dny svoji první mezi generační konzoli Playstation 4 PRO. Ta má za úkol nabídnout vyšší výkon ve hrách než stávající Playstation 4 a také dokáže rozjet hry na rozlišení 4K. To vše zní sice fajn, přesto je třeba si detailněji říct, co bude Playstation 4 PRO nabízet a jak bude fungovat, své plusy ale i zápory.



Největší kontroverzí je cena dané konzole, na našem trhu se bude pohybovat v rámci 10 000 Kč, to se může zdát jako velmi lákavá nabídka ale v tom je právě ten problém. Konzole má zvládat novinky v rozlišení 4K nicméně cenově je trochu mimo. Dejme tomu, že například grafická karta od Nvidia GTX 1070 zvládá 4K rozlišení, ale je to u dnešních her tak na hraně. A teď si musíme říct, že tato karta stojí o 1000 Kč více než PS4 PRO a přitom se jedná o 1/9 celého PC a částka se muže dostat, se všemi komponenty, až k 30 000 Kč, tedy 3x tolik, co stojí PS4 PRO. Je tedy velmi těžké, aby konzole zvládala i do budoucna hry ve 4K rozlišení a buď bude hra velmi těžce ořezaná nebo prostě se na toto rozlišení konzole nedostane, aspoň ne nativně.



Výhodu vydím především u her, které nabídnou na PS4 PRO grafická nastavení. Máme tedy možnost zvolit 1080p při 60fps a 4x antialiasing nebo 4K při 30fps. To je velmi lákavá věc velmi známa z PC, možnost plynulého obrazo s více efekty, nebo ultra vysoké rozlišení. Hlavně dnes, kdy většina hráčů ještě nevlastní 4K monitor nebo televizi. Problém však je, že ne všechny hry nabídnou grafická nastavení a některé tedy poběží pouze ve 4K i když naše obrazovka bude 1080p.



Lze tedy doporučit PS4 PRO stávajícím majitelům Playstation 4? Inu, to je velmi náročná otázka. Pokud vlastníme doma 4K televizor, tak nejspíš ano. Ale jak jsem již psal, ne všechny stávající hry budou vylepšeny pro PS4 PRO a nakonec tedy záleží na náš rozpočet. Výhodou je, že můžeme prodat naše Playstation 4 konzole, doplatit a koupit PS4 PRO, hry budou na 100% vycházet na obě konzole zároveň a naše zakoupené hry vždy budou fungovat. Asi bych řekl že ano, PS4 PRO se vyplatí ale určitě ne hráčům, kteří si zahrají na PS4 FIFU 3x do týdne, nebo hráčům, kteří vlastní PC a konzoli navzájem kvůli exkluzivním hrám od Sony, ti by totiž ten rozdíl tak razantně nepoznali.


Žádné komentáře:

Okomentovat