pondělí 7. března 2016

Polemika: Je virtuální realita budoucností videoher?

Tento článek jsem chtěl věnovat virtualní realitě nebo jinak řečeno VR. Tento rok se totiž s touto technologiií roztrhl pytel. Na minulém E3 se ukázalo mnoho nových kandidátů, dokonce společnosti jako HTC, která vydala svůj první HTC Vive. Ani Samsung nechtěl zůstal stranou, ten však šel poněkud netradičně, jeho VR je totiž kompatibilní pouze s telefony Samsung Galaxy S7 a S7 Edge.
Otázkou stále zůstává, je VR opravdu to, co herní průmysl potřebuje?




Sám se držím spíše stranou, podívejme se, jak to dopadlo s 3D televizory. Technologie, ke které každý vzhlížel a dnes to spíše vypadá, že 3D úplně zaniklo, a spíše to vypadá, že bude nahrazeno 4K televizory, které jsou čím dál více dostupnější.

S VR je to podobná historka, největším mínusem je, zatím, bezpochybně cena. Takový HTC Vive má oficiální cenu 899 eur. To je na doplněk k hernímu PC podstatně hodně. Nesmíme zapomenout, že k VR potřebujeme počítač na úrovni, taky se požaduje minimální grafická karta GTX 970 a jenom ta pořád stojí v rozmezí 8 000 až 10 000 Kč.
Dalším problémem jsou periférie, všechny dostupné VR k počítači potřebují 3x USB 3.0 a 1x USB 2.0. To sice není největší problémem, zejména u herních základních deskách, ale přibude poměrně hodně kabeláže a pořád potřebujeme klávesnici a myš, nebo herní ovládač.
Také nesmíme zapomenout na samotné hry, ty dnešní spíše působí jako testovací materiál pro VR, větší AAA hry jako GTA a ostatní jsou pro VR celkem tabu a to zejména kvůli náročnosti na jejich chod.



Virtulní realita je rozhodně velkým pokrokem v herním průmyslu, stále si ale myslím, že je pouze v plenkách, hry jsou většinou indie produkce a nejvíce zájem sráží cena. Pokud se vůbec tato technologie chytne, viděl bych to až po dobách hraní na 4K displejích. Grafické karty jdou pořád dopředu, ceny starších modelů jdou poměrně rychle dolů a dnes už jde sehnat 4K monitor pod 10 000 Kč. Na něm nám pak půjdou všechny hry, protože tady nejsme omezeni vyvojáři a můžeme rozjet, pokud na to máme stroj, co budeme chtít. 

Uvidíme kam se VR dostane, ať se stane budoucností nebo zapadne do zapomenutí,  je určitě zajímavé vidět, jak se tato technologie popere se svýmy nedostatky.


Žádné komentáře:

Okomentovat